Участь у Програмному Архівознавчому об'їзді

З 27 травня по 2 червня 2023 року студенти історичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, вперше від початку пандемії COVID-19, взяли участь у Програмному Архівознавчому об'їзді, організаторами якого вже протягом багатьох років є професор Інституту історії Університету Марії Кюрі-Склодовської в Любліні Артур Горак та професорка історичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Людмила Юріївна Посохова.

У межах об'їзду студентки 4-го та 5-го курсів кафедр історіографії, джерелознавства та археології (Рядинська Валерія та Шевелева Аліна) та історії України (Єременко Юлія, Кабаргіна Варвара та Кадацька Дар'я) мали можливість детальніше познайомитися зі специфікою архівної справи в цілому, і зокрема напрацювань у цій галузі польських колег. Учасниці об'їзду відвідали митрополичий кафедральний архів та філію краківського Народового архіву в Тарнуві, бібліотеку та архів Ягеллонського університету, єпископальний архів Вавельського замку, архів родини Чарторийських, а також Народовий архів у Кракові, архіви в Закопане та Кельцях. Вони ознайомилися з унікальними писемними пам'ятками польської та української історії від найдавніших часів і до кінця ХХ ст., дізналися про особливості зберігання, реставрації та відцифровування різноманітних архівних документів з огляду на їхню видову та вікову специфіку. Програма також включала екскурсійні маршрути ключовими історико-культурними пам'ятками, зокрема Вавельським замком.

Спільна польсько-українська практика відбулася вже вшосте і стала можливою завдяки тісній співпраці історичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна та Інституту історії Університету Марії Кюрі-Склодовської в Любліні.