Святкування Дня працівників архівних установ України

23 грудня 2016 року з нагоди святкування Дня працівників архівних установ України, на історичному факультеті ХНУ імені В. Н. Каразіна був проведений круглий стіл «Інформаційні технології в архівній справі» присвячений актуальним проблемам розвитку сучасних технологій в архівних установах.

У заході взяли участь викладачі та студенти кафедри історіографії, джерелознавства та археології, представники Центрального державного науково-технічного архіву України, Державного архіву Харківської області, архіву ХНУ імені В. Н. Каразіна.

Основою для обговорення стали аналітичні записки, підготовлені студентами, що навчаються в магістратурі.

Ю. Білас, А. Середа "Нормативно-правова база у сфері інформатизації архівної справи в Україні"

О. Гела, А. Гнатченко "Міжнародний досвід використання інформаційних технологій в архівній справі: на матеріалах архівів Польщі"

В. Конюшок, А. Фінартів "Проблеми й досягнення оцифровування та збереження архівних документів (на матеріалах ЦДНТА)

М. Дідик, С. Зайцев " Шляхи створення віртуального архіву (зарубіжний досвід)"

Учасники круглого столу обговорювали не тільки особливості вітчизняної нормативно-правової бази у сфері інформатизації архівної справи, але і проблеми й досягнення оцифровування та збереження документів у харківських архівах, міжнародний досвід використання інформаційних технологій в архівній справі, шляхи створення віртуального архіву.

Обговорення аналітичних записок та активна участь у ньому представників архівів допомогли розібратися в особливостях організації та сучасних умовах роботи архівних установ. Але, найголовніше, обмін думками дозволив висловити ряд цікавих ідей, які можливо допоможуть активізувати співробітництво всіх тих, хто так чи інакше відповідає за стан архівної справи.