Відкриття художньої виставки до 300-річчя Григорія Сковороди

27 грудня 2022 р. у конференц-залі Центральної наукової бібліотеки Каразінського університету відбулося відкриття ювілейної виставки «Григорій Сковорода у художній спадщині харківських митців». Співорганізаторами заходу виступили Центр українських студій та краєзнавства імені академіка П.Т.Тронька та ЄрміловЦентр.

Присутніх привітав проректор з науково-педагогічної роботи Каразінського університету професор О.М.Головко. Також зі словами привітання виступили професор кафедри історії України Л.Ю.Посохова, декан філософського факультету, професор І.В.Карпенко, директор Музею астрономії В.Г.Кайдаш, директор ЄрміловЦентру Н.В.Іванова, директор ЦНБ І.К.Журавльова. Ведучою заходу виступила заступник директора ТронькоЦентру О.І.Вовк.

У заході також взяли участь декан історичного факультету доцент С.Д.Литовченко, завідувач кафедри історіографії, джерелознавства та археології професор С.І.Посохов та професор цієї ж кафедри С.М.Куделко.

На виставці представлені 12 листів графічних творів, серед авторів яких – член-кореспондент Академії мистецтв України Олександр Хмельницький, народні художники України Анатолій Насєдкін і Григорій Томенко, Валентин Сизиков і Євген Трегуб, заслужений художник України Петро Шигимага та інші знані митці. Цикл був підготовлений до 250-річчя Г.С.Сковороди, що відзначалося у 1972 році.

Присутні мали змогу не лише помилуватися творами мистецтва, а й переглянути тематичну книжкову виставку, а також насолодитися старовинними хоралами, кантами і романсами, слова та музику до яких написав Г.С.Сковорода.