Виїзне засідання двох студентських наукових гуртків кафедри

22 вересня відбулося виїзне засідання двох студентських наукових гуртків (історіографії, джерелознавства та спеціальних історичних дисциплін; мистецтвознавства) на батьківщину засновника Харківського університету Василя Назаровича Каразіна до с. Кручик Богодухівського району Харківської області. Хоча у самому селі будь-які історичні пам’ятки, пов’язані з життям В.Н. Каразіна не збереглися, проте учасникам засідання вдалося пройнятися «духом» цієї непересічної людини та, в буквальному сенсі цього слова, доторкнутися до місця, де пройшло його життя, сповнене наукових пошуків та просвітницьких проектів.

Завдяки адміністрації та колективу вчителів середньої школи у с. Кручик учасники поїздки змогли відвідати школу, розташовану на місці старовинної сільської церкви, завітати до музею В.Н. Каразіна при школі та оглянути місця пам’яті, пов’язані з засновником Харківського університету. Студенти та викладачі сердечно вдячні за цю можливість адміністрації школи та сподіваються на продовження співробітництва.

Події двохсотрічної давнини в уяві слухачів ожили завдяки захоплюючій розповіді про В.Н. Каразіна та його оточення Ольги Ігорівни Вовк (заст. директора Центру краєзнавства імені П.Т. Тронька). Незабутніми стали не тільки її професіоналізм (а вона є автором дисертації та монографії про В.Н. Каразіна), але й тепле почуття, з яким Ольга Ігорівна розповідала про свого героя і його сім'ю. Ольга Ігорівна прочитала документи, які були написані В.Н. Каразіним в с. Кручик (про поліпшення життя і навколишнього середовища на його малій батьківщині). В кінці подорожі кожен з учасників засідання отримав «Думки В.Н. Каразіна в пам'ять нащадкам», які були заздалегідь підготовлені Ольгою Ігорівною. Хочеться сподіватися, що ця «зустріч» з В.Н. Каразіним підштовхне кожного учасника поїздки до осмислення значення його особистості та висловлених ним ідей.

Окремо хочеться подякувати Сильвестру Селєгеєву за ідею поїздки, С.І. Посохову за цікаві поради, а також керівникаму гуртків Дмитру Ракову та Марині Аристарховій за організацію виїзного засідання.