100 років від дня народження Афанасія Федоровича Луньова (1919-2004).

Програма ІХ Луньовських читань

15 січня 2019 р. виповнюється 100 років від дня народження випускника історичного факультету (1949) Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна видатного педагога, музеєзнавця Афанасія Федоровича Луньова (1919-2004).

Луньов сьогодні відомий не лише в Україні, але і далеко за її межами, як засновник та організатор громадського сільського шкільного художнього музею в с. Пархомівка Харківської області (1955), який у 1986 р. отримав статус державного і з того часу функціонує як відділ Харківського художнього музею.

Він створив авторську систему музейної педагогіки, в основі якої - естетичне виховання та залучення учнів до живої музейної роботи. Для реалізації освітніх ідей Луньов заснував при Пархомівській школі мистецтвознавчий клуб «Райдуга», де учні протягом чотирьох років вивчали історію мистецтв та під його керівництвом організовували роботу музею, діяльність якого з 1960-х років орієнтувалася на засади функціонування державних музеїв.

На пошану цього видатного випускника факультету з ініціативи кафедри історіографії, джерелознавства та археології у 2010 р. було започатковано щорічний науково-практичний семінар «Луньовські читання», на якому обговорюються актуальні проблеми музеєзнавства та музейної педагогіки. Протягом останніх кількох років завдяки зусиллям кафедри вийшло друком декілька видань, які спрямовані на увічнення пам’яті видатного музейника та педагога, популяризацію його досвіду та творчого доробку.