Дитяча науково-практична конференція «Археологіум»

30-31 березня 2018 р. на базі Музею археології Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна за підтримкою Ради молодих вчених Інституту археології НАН України та Всеукраїнської громадської організації «Спілка археології України» за підтримкою колишнього випускника археологічного гуртка В.О.Смирнова пройшла дитяча науково-практична конференція «Археологіум», в якій прийняла участь учнівська молодь з різних міст України (Києва, Миколаєва, Одеси, Запоріжжя, Чугуєва, Кіровоградської області (Йосипівка), Харкова).

Молоді дослідники із семи обласних та районних центрів України надіслали матеріали своїх перших наукових розробок.

На засіданнях було репрезентовано 23 доповіді, що охопили хронологічний проміжок від трипілля до доби українського козацтва. Декілька докладів присвячено сучасним проблемам охорони культурної спадщини. Учасники прийняли участь в учбовому практикумі «Музейні колекції» (К.Ю.Пеляшенко, С.А.Задніков), разом з Богданом Івченком ознайомились з історичними місцями центра Харкова, в Харківському історичному музеї імені М.Ф. Сумцова прослухали екскурсію, підготовлену К.Ю.Пеляшенком:«Від каменю до столиці Слобідської України», дізнались цікаві факти про історію створення нової експозиції у Музеї археології ХНУ імені В.Н.Каразіна (І.Б.Шрамко).

Разом із керівниками делегацій (О.М.Кухарська, Д.В.Бондаренко, Г.В.Юрченко, М.В.Пархоменко, В.Є.Радзієвська), представником ІА НАНУ Д.С.Гречком, та організаторами конференції від ХНУ імені В.Н.Каразіна (І.Б.Шрамко, К.Ю.Пеляшенко та С.А.Задніков) були обговорені головні напрямки подальшого розвитку дитячої археології в Україні.