Ювілейна виставка живопису «Кольорові мандри» харківської художниці Ніни Вербук

15 березня 2019 року в Художній галереї імені Генріха Семирадського відкрилася ювілейна виставка живопису «Кольорові мандри» харківської художниці Ніни Вербук, яку вона присвятила 100-річчю з дня народження випускника історичного факультету, засновника Пархомівського художнього музею Афанасія Федоровича Луньова.

Більшість представлених на виставці живописних творів демонструються вперше. Її твори вражають яскравими світлими кольорами. Створені пензлем сюжетні художні композиції, наповнені повітряною прозорістю та вражаючою світловою гамою кольорів, яка наповнює неповторними емоціями і настроєм при їх сприйнятті.

Основну експозицію виставки доповнюють живописні та графічні твори художниці, які вона щорічно передає у фонд започаткованої нею Премії імені А. Ф. Луньова для учасників Міжнародної краєзнавчої конференції молодих вчених (з 2004), та Всеукраїнського науково-практичного семінару «Луньовські читання» (з 2012), що проходить щорічно на історичному факультеті. На сьогодні в фонд премії Ніною Семенівною передано 24 живописні та графічні твори, більшість з яких демонструється на виставці.

У відкритті виставки взяли участь викладачі та студенти історичного факультету та університету, художники, мистецтвознавці, друзі та шанувальники творчості художниці.

Від історичного факультету автора привітали завідувач кафедри історіографії, джерелознавства та археології, доктор історичних наук, професор С. І. Посохов та викладачі кафедри: проф. С. М. Куделко та доц. О.Г.Павлова.

Організаторами виставки виступили Художня галерея імені Г. І. Семирадського, історичний факультет, кафедра історіографії, джерелознавства та археології, Центр краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

Важливою подією виставки стало передача Ніною Семенівною Вербук в дар Харківському національному університету імені В. Н. Каразіна всієї представленої на виставці колекції її живописних творів.