Засідання студентського гуртка Мистецтвознавців

10 грудня 2019 року відбулося засідання Гуртка мистецтвознавців. Студенти прослухали дуже цікаву розповідь професора, доцента кафедри Історіографії, джерелознавства та археології Куделко Сергія Михайловича про найзагадковішого архітектора Харкова Юлія Цауне.

Виявилося,що,дійсно,постать цієї видатної особи міста має багато таємниць.Відомий архітектор латиського походження Юлій Цауне спроектував щонайменше три десятка харківських будинків, 17 з яких сьогодні є пам'ятками архітектури. Деякі з них, на жаль, до наших днів не збереглися. Один з найвідоміших прикладів таких шедеврів - залізничний вокзал довоєнного часу, перебудову і модернізацію якого в 1896-1901 роках завершував Цауне. Будівля вокзалу була однєю з найбільших в Російській імперії. Роботи випускника Санкт-Петербурзької академії мистецтв переважно виконані в стилі модерн, але нерідко можна зустріти і будинки з нотками середньовічної архітектури. Недарма багато будинків Юлія Цауне нагадують замки.

Сергій Михайлович презентував календар,який присвячений архітектурній творчості зодчого. Продовжилося засідання за теплим чаєм та дружніми розмовами.

Висловлюємо вдячність, куратору гуртка, Ользі Григорівні Павловій, за організацію неймовірно цікавого грудневого засідання!