Виставка «Друк пращурів»

25 вересня 2018 року у приміщенні Музею археології Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна відкрилася виставка «Друк пращурів», присвячена сучасним технологіям в археологічній науці.

Людство завжди намагалося знайти відповіді на одвічні питання: «Хто ми? Звідки ми з’явилися?» Міфи та релігії надавали різні версії походження людини. Але лише завдяки розвитку науки ми можемо реконструювати своє минуле.

Перші знахідки первісних людей відносяться до XIX століття. З того часу палеоантропологія, тобто наука, яка вивчає еволюцію гомінід на основі викопних залишків, значно просунулася. Уже у ХХІ столітті були відкриті такі нові види гомінідів, як Homo naledi та Homo floresiensis, а кількість залишків первісних людей на сьогодні налічує кілька сотень екземплярів. На жаль, побачити рештки наших предків на власні очі не так просто. Знахідки різних видів гомінідів розпорошені по колекціях, що зберігаються у різних країнах світу. Досить часто доступ до цих предметів обмежений.

Тут нам на допомогу приходять цифрові технології. Провідні музеї та університети оцифровують свої колекції за допомогою 3D-сканування. Таким чином, у дослідників з’явилася рідкісна можливість роздруковувати точні копії давніх артефактів на 3D-принтері.

На виставці «Друк пращурів» у Музеї археології зібрана унікальна колекція 3D-копій черепів давніх гомінідів. Відвідавши виставку, ви не лише зможете прослідкувати еволюцію людства з найдавніших часів, але й дізнаєтесь цікаві факти стосовно першовідкривачів давніх гомінідів, побачите знаряддя праці, які використовувалися у верхньому палеоліті людьми, що мешкали на території сучасної Харківщини, а також зможете оцінити можливості сучасних технологій у вивченні нашого минулого.