Подорож студентського наукового гуртка до Борової та Водяного

17 червня 2017 р. учасники студентського наукового гуртка історіографії, джерелознавства та спеціальних історичних дисциплін (науковий керівник – доц.Ю.А.Кисельова, староста гуртка – С.Селегеєв) здійснили подорож до с.Борова та с.Водяне Зміївського району Харківської області.

У Боровій (яка відома як місце, де у дореволюційній час мешкала одна із найчисельніших старообрядницьких громад Харківської губернії) всі присутні прослухали лекцію-екскурсію кандидата історичних наук, доцента кафедри історії Східної Європи П.В.Єремєєва про кількість, повсякденні практики, сучасне життя старовірів. Після чого оглянули старовинний дерев’яний храм Різдва Христового. Також учасникам пощастило поспілкуватися з настоятелем храму, отцем Леонідом, який розповів про історію цієї церкви, про взаємодію із старообрядцями і парафію с.Борова.

Пізніше гуртківці вирушили до с.Водяне, яке розташоване поблизу Борової, де відвідали Борисо-Глібський жіночий монастир, в якому знаходиться православна святиня – чудотворна ікона Спаса Нерукотворного. Варто відзначити, що кам'яний храм свв. князів-страстотерпців Бориса і Гліба (на місці однойменної дерев'яної церкви) був побудований на кошти заслуженого професора Харківського університету Федора Зеленогорського і місцевої поміщиці Серафими Ключаревої (рік закінчення будівництва – 1905, через рік обидва благодійника померли і були удостоєні поховання в храмовій садибі, про що нагадують надгробні плити).

Закінчилася подорож на березі річки Уди, де гуртківці влаштували відпочинок з польовою кашею біля вогнища!