Краєзнавча практика-2021: програму виконано

З 25 червня по 15 липня 2021 р. на історичному факультеті Каразінського університету тривала краєзнавча навчально-виробнича практика, в якій взяло участь більш ніж 60 студентів. Ініціатором запровадження цієї практики (яка діє з 2013 р. і стала першою в Україні) та її беззмінним керівником виступає професор С. М. Куделко. Заняття щороку проходять на базі університетського Центру краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька (керівник бази практики – к.і.н. О. І. Вовк).

У 2021 р. практика відбулася у дистанційному форматі через карантинний режим, проте всі навчальні плани і програми були виконані в повному обсязі. Основною платформою взаємодії між керівниками та практикантами став дистанційний курс на платформі Moodle, який пройшов сертифікацію і був визнаний в якості навчально-методичної праці. Усі студенти пройшли інструктаж з охорони праці та безпеки життєдіяльності та отримали творчі завдання, які виконувалися індивідуально або в невеликих групах по 2–4 особи. При цьому враховувалися навички та зацікавлення студентів, бралася до уваги тематика їхніх курсових і дипломних робіт, а також місце проживання (фактичне місцезнаходження на час проходження практики).

Також студенти мали змогу удосконалити свої знання з історії та теорії краєзнавчих досліджень. Зокрема, їм були запропоновані тексти лекцій та завдання для самоперевірки в дистанційному курсі. Був проведений он-лайн колоквіум, де обговорювалися питання теорії, історії та сучасних напрямів розвитку краєзнавства. Також кожному студенту була надана індивідуальна тема для написання есе, в якому потрібно було схарактеризувати свій рідний регіон з точки зору археології, етнографії, архітектури, біографістики, топоніміки тощо.

Під час виконання творчих проектів та написання есе багато хто з практикантів мав змогу познайомитися з експозиціями музеїв та попрацювати з фондами бібліотек різних регіонів України – Запоріжжя, Донеччини, Полтавщини, Волині, Харківщини тощо.

Пропонуємо до перегляду фотозвіт студентки групи ІС-33 Лідії Літвінової, яка спеціалізується на кафедрі історіографії, джерелознавства та археології. Вона досліджувала життя та діяльність родини Косачів на Волині і під час опрацювання цієї теми відвідала Меморіальний музей «Лесина вітальня» в Луцьку та Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки.