Міжнародний день пам'яток і визначних місць

18 квітня у світі відзначають Міжнародний день пам'яток і визначних місць, а в Україні – День пам’яток історії та культури. Колектив кафедри історіографії, джерелознавства та археології вітає колег, що займаються пам'яткоохоронною діяльністю та пам'яткознавством. В умовах війни перед пам'яткоохоронними установами та організаціями постали складні завдання забезпечення належного захисту та збереження культурної спадщини України. Щиро бажаємо всім причетним до цього дня миру, наснаги та професійних досягнень.

Нагадаємо, що викладачі кафедри є організаторами та учасниками наукового проєкту "МІСТО І ВІЙНА", який присвячено дослідженню та переосмисленню різноманітних аспектів міської культурної спадщини великих міст Східної та Південної України в умовах війни (https://cityface.org.ua/projectheritage.html). Проєкт реалізується завдяки підтримці Канадського інституту українських студій Альбертського університету. Він являє собою відкриту мережу, до складу якої входять переважно викладачі й студенти українських університетів. Головним координатором проєкту є доцент кафедри Є.С.Рачков.

Крім того, 18 квітня 2023 р. на базі Харківського історичного музею імені М.Ф.Сумцова відбудеться наукова конференція "Музей у глобальному світі: інновації та збереження традицій", яка присвячена збереженню національної пам’яті в умовах війни. Науковий форум проводиться в межах ХXIX Сумцовських читань. Серед організаторів і учасників конференції є представники кафедри історіографії, джерелознавства та археології: завідувач кафедри, проф. С.І.Посохов і проф. С.М.Куделко.

Програма конференції

Міжнародний день пам’яток і визначних місць (або День всесвітньої спадщини) встановлено згідно з рішенням 22-ї Генеральної конференції ЮНЕСКО (липень 1983 року) з ініціативи Міжнародної ради з питань охорони пам’яток та визначних місць (International Council on Monuments and Sites; ІCOMOS). Метою цього дня є заохочення місцевих громад та окремих людей у всьому світі замислитися над важливістю культурної спадщини, зокрема для збереження їх ідентичності та забезпечення стійкого розвитку локальних спільнот. Відзначення цього дня має сприяти усвідомленню різноманітності культурної спадщини, а також її вразливості та необхідності проведення заходів для її охорони. День пам’яток історії та культури було встановлено згідно з Указом Президента від 23 серпня 1999 р. за ініціативи вчених і працівників державних органів охорони культурної спадщини України.