Відбулася 40-а Міжнародна краєзнавча конференція молодих учених

2 грудня 2022 р. на історичному факультеті Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна відбулася 40-а Міжнародна краєзнавча конференція молодих учених «Краєзнавчі студії у вимірах сучасності, ретроспективі і перспективі», присвячена 300-річчю з дня народження Григорія Савича Сковороди (1722–1794). До оргкомітету конференції увійшли представники кафедри історіографії, джерелознавства та археології: завідувач кафедри проф. С. І. Посохов, проф. С. М. Куделко, доц. О. Г. Павлова. Організаторами заходу, крім Каразінського університету, стали також Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди та Харківський національний медичний університет.

Напередодні конференції делегація у складі проф. Л. Ю. Посохової проф. С. М. Куделка, к.і.н. О. І. Вовк, PhD О. М. Янкула та студентки Ю. Єрьоменко поклала квіти до пам’ятника Г. С. Сковороді у Харкові.

На пленарному засіданні з вітальним словом виступили проректор з науково-педагогічної роботи Каразінського університету А. В. Пантелеймонов, декан історичного факультету С. Д. Литовченко та завідувач кафедри історіографії, джерелознавства та археології проф. С. І. Посохов.

В межах відкриття конференції було представлено виступ в. о. директора КЗ «Харківський історичний музею імені М. Ф. Сумцова» О. М. Сошнікової на тему: «Сковородинівські місця на Харківщині: сучасний стан і завдання на майбутнє». Також було презентовано інтерактивний фотоальбом «Зупинена мить: перегортаючи сторінки історії Краєзнавчої конференції», де представлений 40-річний фотолітопис конференції.

У рамках конференції відбулася робота 8 секцій, де взяли участь понад 50 студентів, аспірантів, молодих вчених з багатьох міст України: Києва, Одеси, Полтави, Чернігова, а також з Угорщини.

Традиційно були визначені автори найкращих доповідей за секціями, а також лауреати трьох творчих премій. Так, на секції «Краєзнавчі дослідження крізь призму мистецтвознавства і літературознавства» кращою була визнана доповідь студентки кафедри історіографії, джерелознавства та археології Валерії Рядинської. Лауреатом премії імені А. Ф. Луньова стала студентка цієї ж кафедри Серафима Кейс.